ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ

Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη και ίσως η ποιο όμορφη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’60 σαν αποτέλεσμα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος των Κρεμαστών, τροφοδοτείτε αδιάκοπα από τους ποταμούς Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας οι οποίοι συνδέονται με την Γέφυρα της Επισκοπής, απέχει περίπου 60χλμ από το Αγρίνιο και περίπου 55χλμ από το Καρπενήσι.

Η δημιουργία της λίμνης επηρέασε άμεσα την ζωή των τότε κατοίκων της περιοχής καθώς αρκετά χωριά βρέθηκαν κάτω από τα νερά της λίμνης αναγκάζοντας τους να αφήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Την ίδια τύχη δυστυχώς είχαν πολλά ιστορικά γεφύρια και εκκλησίες ανάμεσα τους το ξακουστό γεφύρι του Μανώλη αλλά και ο βυζαντινός ναός της Επισκοπής ο οποίος ήταν κτίσμα του 8ου αιώνα και ήταν αφιερωμένος στην Παναγία.

Η απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης με τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιόρδ που δημιουργούνται αλλά και τα πολυάριθμα μικρά νησάκια που στέκουν διάσπαρτα θα μαγέψουν πραγματικά τον επισκέπτη κάνοντας τον να νομίζει ότι βρίσκετε σε κάποιο εξωτικό προορισμό.

Οι λάτρεις των σπορ αλλά και της δράσης γενικότερα δεν θα μείνουν ανικανοποίητοι καθώς στην περιοχή μπορεί να δοκιμάσει κανείς την τύχη του στο canoe kayak αλλά και στο rafting.

Η λίμνη των Κρεμαστών δεν αποτελεί ένα στατικό αξιοθέατο που απλά μπορούμε να το επισκεφτούμε και να έχουμε «τελειώσει μαζί του», οι όμορφες εικόνες που μπορούμε να απολαύσουμε είναι αμέτρητες και τα σημεία που μπορούμε να την παρατηρήσουμε είναι σίγουρα πολλά, οπότε είναι καλύτερα να μιλάμε για παρατήρηση και εξερεύνηση παρά για επίσκεψη. Γι αυτό το λόγο προτείνουμε παρακάτω τρεις διαδρομές που οδηγούν σε αυτή.

Αν τελικά ξεκινήσετε για την λίμνη των Κρεμαστών προτείνουμε να επισκεφτείτε το ξακουστό «Γεφύρι του Μανώλη» και το μοναστήρι της Τατάρνας